2022-01-10 08:21:32• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak 2021 legnépszerűbb keresztnevei Szatmárnémetiben

Ahogy az öltözködésben, úgy a névadásban is nyomon követhetőek bizonyos trendek: míg sok szülő a modern hangzású, felkapott utónevekben gondolkodik, addig hullámszerűen visszatérnek a divatba a régi magyar nevek is. A Szatmárnémeti Lakossági Nyilvántartónál érdeklődtünk: mostanság melyik a legnépszerűbb keresztnév?

Vannak, akik a családi felmenők keresztneveit adják tovább gyermekeiknek, mások számára fontos, hogy a gyermek nevét ne lehessen más nyelvre fordítani. Megint másokat nagyban befolyásolnak a sztárvilágban vagy a tévésorozatokban és mozifilmekben gyakran feltűnő figurák, de vannak olyanok is, akik különleges, egyedi hangzású, s épp ezért roppant megosztó nevet választanak.


Alexandra Ardelean, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóreferensét kérdeztük, hogy 2021-ben melyek voltak a leggyakrabban adott keresztnevek. Mint megtudtuk, a magyar lánynevek között szemezgető szülők leggyakrabban az Erika, Dóra, Eszter, Zsófia és Hanna nevek közül választottak, a román kislányok szülei pedig főként a Maria, Anastasia, Elena, Stefania és Denisa keresztneveket részesítették előnyben.


Ha pedig kisfiúval bővült a család, akkor az utónévkönyvet felütő szülők előszeretettel választották az Erik, Bence, Krisztián, Dávid neveket, illetve érdekes módon bekerült a leggyakrabban választott nevek közé az elmúlt években nem túl divatosnak számító Dezső is. A román kisfiúk számára az alábbi keresztneveket választották a legtöbbször: Alexandru, Andrei, Sebastian, Vasile, Stefan.


A 2021-es esztendőben egyébként 2153 baba, pontosabban szólva 1142 kisfiú és 1011 kislány születéséről értesítették a lakosságnyilvántartót, a hatóság azonban az újszülöttek etnikai megoszlásáról nem tudott számadatokat közölni, mint ahogy arról sem, hogy melyek voltak a tavalyi év legkülönlegesebb, legritkábban adott keresztnevei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: